Denizli’nin milli mücadeleye katılışının yıldönümü kutlanıyor

Denizli, 15 Mayıs 1919’da, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde işgal kuvvetlerine karşı sancak açtı, düşmanın kente girişini engelledi. Ülkede düşmana karşı ilk bayrak açan il olan Denizli, Kurtuluş Savaşı’nda da etkin rol oynadı.

Denizli’nin milli mücadeleye katılışının yıldönümü kutlanıyor
  • 15 Mayıs 2020, Cuma 13:03

Asırlık gururu yaşayan Denizli, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü’nü coşkuyla kutluyor. Denizli prokotolü de bu özel gün ile ilgili mesajlar paylaştı.

İşte o mesajlar:

HASAN KARAHAN (DENİZLİ VALİSİ)
“Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.”

Bu fetva ile birlikte o gün taşla, sopayla, orakla yokluklar içinde milli mücadeleye baş koyan Denizli Halkı, tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyerek tarihteki yerini almıştır.

Aziz milletimizin o zor günlerde ortaya koyduğu birlik, beraberlik, azim ve kararlılık bugün de ülkemizin güçlü bir devlet olarak dünya milletleri arasında her geçen gün yükselmesinin en önemli kaynağıdır.

Hem bizden öncekilere hem de bizden sonrakilere karşı taşıdığımız sorumluluk ağır ancak, bir o kadar da gurur verici. Yaşadığımız bu zor günlerde bu bilinçle her gün bir basamak daha yükselmek için neler yapabileceğimizin hesabını yapmalı, emanetçisi olduğumuz mirası bizden sonrakilere çok daha iyi koşullar altında teslim etmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Mücadelesinde Denizli Halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Milli Mücadelemizin bütün Kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun.”

NİLGÜN ÖK (AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)
"15 Mayıs 1919 günü, İzmir'in işgalinden sadece 4 saat sonra, Müftü Ahmet Hulusi Efendi vatandaşları toplayarak direnişi başlattı. Denizlimiz, Anadolu'nun düşman işgaline girmemesi için, Kurtuluş Savaşı'nın ilk kıvılcımının ateşlendiği yer oldu. Müftü Ahmet Hulusi Efendi fetvasında, 'Silahımız olmayabilir. Topsuz, tüfeksiz olarak, sapan taşları ile düşmanın karşısına çıkacağız. Elinizde hiçbir silah olmasa bile üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle fiili mukabelede bulununuz.' diyerek Denizli halkını bağımsızlık meşalesi altında topladı. Ve o inançlı yürekler, tek bir düşman askerinin bile şehrimize girmesine izin vermedi. Kimsenin milli bütünlüğüne kast edici bir harekette bulunmayan Türk Milleti, kendi benliğine ve bütünlüğüne kastedenlere de her zaman büyük bir ders vermeyi başarmıştır. Bugünün gelecek nesillere aktarılması adına, Denizli Belediye Meclisimizin Mayıs 2007 yılındaki toplantısında aldığı karar ile 15 Mayıs, Denizli Milli Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır. Bizlere özgür ve bağımsız bir ülke bırakmak için canını hiçe sayarak bugünleri bize hediye eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Denizli'de Milli Mücadele kıvılcımını ateşleyen Ahmet Hulusi Efendi ile birlikte diğer bütün isimsiz kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü hepimize kutlu olsun.”

OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
"Ecdadımız, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüzün yanında sapasağlam, omuz omuza onun yanında yer almıştır. Denizli sancağı altında Balkanlar'da, Çanakkale'de, Filistin Cephesinde savaşan ecdadımız var. Vatan ve bayrak sevdası taşıyan ecdadımızın sayesinde bugünlere ulaştık. Bugün de 101 yıl önceki aynı ruh, aynı inanç ile ülkemizi, şehrimizi, her türlü değerlerimizi ve varlığımızı korumak için hep beraber mücadele ediyoruz. Bu büyük mücadele için atılan ilk adımlardan birinin ilimizde olması ise bizim için ayrı bir onur ve gururdur.

Atalarımızın bize bıraktığı eşsiz vatanımızda onların aziz ruhlarını her zaman yad etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Müftü Ahmet Hulusi Efendi’ye, bu mücadelenin büyük kahramanlarına ve tüm şehitlerimize sonsuz şükran duyuyor ve yüce Mevla’dan rahmet diliyorum."

AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
“Şehrimizden başlayan milli mücadele ruhu, Türk Ulusu’nu harekete geçirmesi noktasında çok önemlidir .

Türk Ulusunun bağımsızlığını kazanma yolunda Denizlimizde 15 Mayıs 1919 yılında önemli bir hareketlenme olmuştur. İzmir’in işgal edilmesinin haberinin Denizli’ye ulaşmasıyla birlikte, zamanın mutasarrafı, belediye başkanı, müftüsü ve ileri gelenleri ortak kararla, şehrin müftüsü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde düzenlenen mitingle başlayan vatan sevgisi, mili mücadele ruhu halen Denizlili vatandaşlarımızda var. Denizlimizden başlayan mili mücadele ruhu, Türk Ulusunu harekete geçirmesi noktasında önemlidir. 101 yıl önce yakılan diriliş meşalesi, Türk milleti var oldukça yanmaya devam edecektir. Bu kutlu mücadelenin büyük kahramanlarını ve tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum”

ŞENİZ DOĞAN (MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI)
“15 Mayıs, Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Denizlili vatansever hemşerilerimizin, İzmir’in işgal edilmesiyle birlikte Denizli'de milli mücadele ateşini yaktıkları gündür. Milli Mücadele Günümüzün 101. yıldönümünü büyük bir gurur ve mutluluk ile kutluyoruz. Denizli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşundan, toprak bütünlüğünü korumaya, bağımsızlıktan özgürlüğe her zaman bu ülke için canını ortaya koymuştur. Kurtuluş destanının yazılmasında önemli yere sahip olan Denizli halkı, silah ve cephane kıtlığına rağmen düşman askerinin bu topraklara ayak basmasına izin vermemiştir. Vatan, millet, bayrak sevgisi ile fedakârca, kararlılık ve azimle milli mücadeleye katılan büyüklerimizin emanetine, bizler her zaman sahip çıkacak, gelecek nesillere aktaracağız. Bu duygu ve düşünceler ile başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Denizli’de milli mücadelede ateşini yakan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile milli mücadele kahramanlarımızı, canlarını bir an bile düşünmeden veren şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”

MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)
“İzmir'in işgal edilmesinin hemen ardından Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin kısa sürede vatandaşları Bayramyeri Meydanı'nda toplayarak Anadolu'da ilk direniş hareketini başlatmıştır. 15 Mayıs 1919 tarihinde, ülkemizde işgale karşı milli mücadele ateşini yakan ilk şehir Denizli olmuştur. Bugün, bu gururu bizlere yaşatan Başta Gazi Mustafa Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Denizlili şehitlerimizi bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. 15 Mayıs, Denizli’nin gurur günüdür.”

NECİP FİLİZ (AK PARTİ DENİZLİ İL BAŞKANI)
“15 Mayıs 1919 tarihi, tutsaklığa başkaldıran Denizli halkının gurur günüdür. Denizli'nin yaptığı bu kahramanlık tarih kitaplarına altın harflerle geçmiştir. Bugün Milli Mücadele Günü’nün 101. yıldönümünü kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Denizli halkı bundan tam 101 yıl önce korkusuzca bir diriliş destanı yazmıştır. Bu tarih hiçbir zaman unutulmaması gerekmektedir. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer; İşgale karşı ilk mitingi de başlatmıştır. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Denizli sancağını alarak, ‘Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz’ diyerek milli mücadele ruhunu ateşlemiştir. O dönemde yoklukta verilen mücadelenin, bu direnişin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve unutulmaması için de 15 Mayıs’ı Milli Mücadele Günü olarak kutluyoruz.. Özellikle gençlerimiz, atalarının nasıl fedakarlıklarla bu ülke topraklarını korumak için canını hiçe sayıp savaştığını bilmelidir. Unutmamamız gereken bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde olmak, sımsıkı birbirimize sarılmak ve düşmana hiçbir zaman fırsat vermemektir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde Denizli halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile milli mücadelemizin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

TURGUT TOK (DENİZLİ TÜRK OCAKLARI ŞUBE BAŞKANI)
Anadolu’da Türk Milli Mücadelesinin başlamasının 101. ve Denizli’nin 15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlu olsun.

101. yılını kutladığımız Türk Milli Mücadelesi, hiç şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve ana ilkelerinin temellerinin atıldığı yakın Türk tarihinin en önemli dönemidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin özünü oluşturan milli egemenlik, halk yönetimi, TBMM’nin konumu gibi temel kamu hukuku ilkeleri, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini yürüttüğü bu tarihi dönemde oluşmuştur. 1919 yılı, Milli Mücadele’nin teşkilatlanma aşamasının en önemli sürecini oluşturmaktadır. Bu süreçte bir taraftan vatanın birçok parçası işgale uğrarken, diğer taraftan Milli Bağımsızlık Hareketi’nin temelleri atılmış, özellikle 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişi ile başlayarak, Amasya Genelgesi ve sonrasında gerçekleştirilen Erzurum ve Sivas Kongreleriyle Milli Mücadele’nin amaç, yöntem ve hedefleri belirlenmiştir. Bu sürecin ve mücadelelerin neticesi olarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Türk Ocaklılar olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını, ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığa ulaşmasını sağlayan atalarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere; şehrimizde bu mücadeleye katılan Ahmet Hulusi Efendi, Ahmet İzzet Efendi, Ahmet Şükrü Efendi, Hasan Tokcan, Ali Vehbi Bey, Çorbacıoğlu Mehmet Ali Ağa, Belevili Yusuf Bey, Çopur Süleyman Efe, Emin Aslan Bey, Cennetzade Tahir Efendi Köpekçi Nuri Efe ve isimlerini burada saymakla bitiremeyeceğimiz kahramanlarımıza şükran ve minnet duyduğumuzu beyan ediyoruz. Mekânları cennet olsun.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık