Pamukkale’nin sivrisinek haritası çıkartılıyor
Pamukkale Belediyesi, insan sağlığına oldukça zararlı bir sivrisinek türü olan Asya Kaplan Sivrisineği’nin son yıllarda ülkemizde de görülmeye başlamasıyla birlikte yeni bir uygulama başlattı. Uygulamayla Pamukkale ilçesinin sivrisinek haritası çıkarılacak ve aynı zamanda Asya Kaplan Sivrisineği’ne karşı Mücadele Yönetim ve Eylem Planı hazırlanacak.
Mutlu ve huzurlu insanların yaşadığı ilçe Pamukkale’nin sağlıklı bir şehir olması adına da çalışma yürüten Pamukkale Belediyesi, tüm ilçe genelindeki sivrisinek türlerini belirleyerek, sivrisinekle mücadelesinde daha etkin yöntemler kullanacak. Pamukkale Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklı olarak, ülkemizde de görülmeye başlayan ve dang humması, zika virüsü, gibi hastalıkları taşıma potansiyeline sahip Asya Kaplan Sivrisineği’ne (Aedes albopictus) karşı Mücadele Yönetim ve Eylem Planı hazırlığına başladı. Pamukkale Belediyesi, uzman ekip ve teknik uzmanlar ile birlikte, saha çalışmalarının ilk aşaması olarak belirli noktalarda özel sivrisinek tuzakları kuruldu. Tüm ilçe genelinde yapılacak özel tuzaklama çalışması ile sivrisinek türleri belirlenecek. Ardından, bu sivrisinek türlerine özgü ve biyolojik sivrisinek larva mücadele çalışmaları yürütülecek.
PAMUKKALE’NİN SİVRİSİNEK HARİTASI ÇIKARTILACAK
Halk sağlığına verdiği önemi ve özeni her fırsatta gösteren Pamukkale Belediyesi, yıl boyunca sivrisinekle mücadelesiyle takdirleri topluyor. Pamukkale Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin de etkisiyle sivrisinekle mücadelesini daha etkin yürütebilmek adına çalışmalarını ara vermeksizin sürdürüyor. Biyolojik sivrisinek mücadelesi alanında uzman isimlerden Tuğçe Güleryüz Ercan, Pamukkale Belediyesi’yle yaptıkları çalışmaları anlattı. Ercan, “Bu çalışmada amacımız, özellikle Pamukkale Belediyesinin sorumluluk alanındaki sivrisinek türlerinin belirlenmesi ve istilacı Asya Kaplanı sivrisineklerinin Denizli’deki durumunun belirlenmesidir. Bu amaçla özel tuzakları riskli noktalara yerleştirdik. Bu şekilde çalışmalarımız tüm ilçe genelinde devam edecek. Kurduğumuz özel sivrisinek tuzakları ile Pamukkale’de hangi bölgede, hangi ortamda hangi tür sivrisinek türleri var. Nerelerde yaygınlaşıyor, nerelerde daha çok bulunmayı tercih ediyorlar, onu belirleyeceğiz. Kısacası, ilçedeki sivrisinek haritasını çıkartacağız. Bu çalışmanın bir amacı da doğru şekilde biyolojik sivrisinek larva mücadelesini yaygınlaştırmak ve geliştirmek olacak. Hedefimiz uçmadan yani hastalık taşıdığı hale gelmeden sivrisinekleri larva aşamasında biyolojik ajanlarla durdurmak” dedi. Pamukkale Belediyesi’nin sivrisinekle mücadelesine yepyeni ve etkili metotlar kazandırılacağı çalışma merkez mahallelerden başlatıldı. 61 mahallenin tamamında yürütülecek olan bu çalışma sonrasında tüm ilçenin sivrisinek haritası çıkartılmış olacak.
ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİNE KARŞI ÖNLEM
Pamukkale Belediyesi’nin bu çalışması ile çok önemli bir çalışmaya daha imza atılmış olacak. Türkiye’de 2020 yılı sonrasında küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle sıkça görülmeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği’nin Pamukkale’de bulunup bulunmadığı da tespit edilecek. İstilacı ve çevre, insan sağlığı açısından oldukça zararlı olan bu tür, Chikungunya, Dang, Sarıhumma ve Zika gibi hastalıkları bulaştırabiliyor. İstilacı Aedes türü sinekler gündüz sokabiliyor ve rahatsızlık yaratıyorlar. Pamukkale Belediyesi, Türkiye’de birçok ilde görülmeye başlamasıyla, mevcut yöntemlerin yanı sıra daha da etkin yöntemlerin kullanılmasını gerektiren Asya Kaplan Sivrisineği’ne karşı Mücadele Yönetim ve Eylem Planı hazırlığına başladı. Tüm yıl boyunca sürecek olan bu çalışma ilerleyen yıllarda da sürdürülecek ve çıkan raporlar doğrultusunda tüm Pamukkale’de daha da etkin bir sivrisinek mücadelesi yürütülecek.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!