Mimarlardan Gürlesin ve Seyir tepesine tepki

Pamukkale Belediyesi’nin 100 milyon liralık seyir tepesi projesi halen devam ederken Başkan Hüseyin Gürlesin’in ikna turları sürüyor. Önce, reklam verdiği gazete sahiplerini seyir tepesine götüren Gürlesin bu kez mimarları bölgeye götürdü. Ama sonrasında yaşananlar daha ilginç…

Mimarlardan Gürlesin ve Seyir tepesine tepki
  • 24 Ekim 2018, Çarşamba 13:31

Gürlesin, Mimarlar Odası Denizli Şubesi yönetimini ve üyelerini seyir tepesinde ağırladı. Ardından  Pamukkale Belediyesi’nin internet sitesinde ‘Mimarlardan Destek’ başlığıyla videolu bir haber yayınlandı.  Haber, yine ‘bazı gazeteciler’ tarafından manşetlere taşındı.

 

Ama işin aslının öyle olmadığı Mimarlar Odası’nın yazılı açıklaması sonrası ortaya çıktı. Mimarlar Odası yazılı açıklamasında geziye katılan bazı mimarların projenin olumlu yönlerini değerlendirdiği bölümlerin aktarıldığını ve mimarların bireysel düşüncesi olduğunu ve kurumsal bir görüş olmadığı belirtildi.

 

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nden yapılan yazılı açıklama ve Seyir tepesine ilişkin hazırlanan rapor şöyle:

 

Kentimiz ile ilgili konularda kamuoyuna ve topluma sağlıklı bilgi iletebilme ve özellikle yerel yönetimlerle, sürdürülebilir bir kentleşme için sanat, teknik ve bilim kuralları çerçevesinde düşüncelerini paylaşan Mimarlar Odası, üzerine düşen kamu yararı görevini objektif olarak yapmıştır ve yapmaya devam edecektir.

 

Son günlerde Denizli kamuoyundaki tartışmalar ve Genel Merkez Yönetim Kurulumuzun da konu hakkında Şubemizden ayrıntılı bir rapor istemesi üzerine başlatmış olduğumuz çalışmalar sırasında, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in daveti ile yerinde inceleme yapmak amacı ile 17.10.2018 tarihinde Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı şantiyesine, Şubemiz yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı 10 kişilik bir mimar grubu tarafından teknik gezi düzenlenmiştir.

 

21.10.2018 tarihinde çeşitli basın organlarında yer alan “Mimarlardan Seyir Tepesi Projesine Tam Destek” başlıklı haberler Mimarlar Odası’nın kurumsal görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu haberler, inceleme gezisi sonunda röportaj veren meslektaşlarımızın bireysel görüşlerinden ibarettir.

 

“Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı” projesi Denizli’de tek seferde ihale edilmiş en büyük yapım işidir. Buna rağmen proje hazırlanması sırasında konu, Denizli Kamuoyu ve STK’lar ile paylaşılmamıştır.

 

Yapımı @ oranında tamamlanmış olan proje ile ilgili olarak Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından hazırlanan raporu Denizli kamuoyu’nun bilgisine sunarız.

 

Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı Projesi Değerlendirme Raporu :

 

Pamukkale Belediyesi tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan kiralanmış olan Kınıklı Mahallesi’ndeki ormanlık ve makilik arazide tematik kent ormanı parkı yapılması amacıyla 2017 yılı içerisinde tamamlanan projenin, 2018 yılının başında 99.890.000 TL’ye birim fiyat teklifi ile yapım ihalesi yapılmıştır. 2019 yılı Ağustos ayı içerisinde tamamlanması planlanan ve gerek alan gerek de bütçe olarak büyüklüğü ile ön plana çıkan bu projede, Şelale Park ve Gençlik Vadisi gibi farklı mekânların planlandığı gözlemlenmektedir.

 

Özellikle kent merkezine yakın olan ve işletilmesi tamamlanmış taş ocaklarının kamu yararına kullanılabilmesi ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi doğru bir yaklaşımdır. Bu alanların üzerinde kamuya ait tasarrufların olması, kamu yararının gözetilmesi esastır.

 

Proje 405 dekarlık bir arazide, 587 mt ile 828 mt kotları arasında, 241 mt kot farkına sahip 5 ana etaptan oluşmaktadır. Bu etaplar araç yolları, yaya yolları ve ihale kapsamında yer alan ancak yetkililer tarafından iptal edildiği belirtilen teleferik ile birbirlerine bağlanmıştır.

 

Büyük bir çoğunluğu makilik ve 1.50-2.00 mt boyunda çam ağaçlarından oluşan bölgede arazinin tamamında yeşil doku mevcut iken, çevre düzenlemesinin yapıldığı ve binaların yer aldığı bölümlerde arazinin yarıya yakın kısmında yeşil dokuya müdahale edilmiştir. Müdahale edilen alanlarda ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları gözlenmiş ancak peyzaj ile ilgili projesine ulaşamamış olmamız sebebiyle, kayalık olan arazide ileride nasıl bir peyzaj çalışması yapılacağı hakkında net bir bilgi edinilememiştir.

Bunun yanında mevcut proje alanındaki flora, fauna ve korunması gerekli lokal endemik türler ve bunların nakli ile ilgili planlamaların yapılmadığı tespit edilmiştir.

 

Projenin en alt kotu ile en üst kotu arasında yer alan ve orman yolları genişletilerek oluşturulan araç yolları ciddi bir eğime sahiptir. Gerek en alt noktadan, gerekse iptal edildiği belirtilen teleferiğin son noktasından dahi yaya olarak projenin en üst kotuna ulaşımın fiziken cazip olmadığı ve bu noktaya erişimin mecburen motorlu taşıtlar ile yapılması gerektiği dikkate alınmalıdır.

 

Projede yer alan piknik ve çadır platformları arasındaki 4 mt. ile 8 mt. arasında değişen kot farkları nedeniyle yapılmış veya yapılacak olan istinat duvarları bölgenin siluetini ciddi bir şekilde etkileyecektir. Projedeki farklı etaplar arasında, etapların kendi içindeki terasların bitiminde ve yol kenarlarında yer alan bu yüksek taş istinat duvarlara kentten bakışta yeşil dokunun yerine ağır bir taş görüntüsü hakim olacaktır.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından belediye meclisince görüşülmekte olan 1/25.000’lik planda yer alan 35 mt’ lik çevre yolu güzergâhı, proje alanı ile Pamukkale Üniversitesi ve kenti birbirinden ayırmaktadır. Özellikle yapay şelale alanının neredeyse dibinden geçen bu çevre yolunun, projenin tamamının kentten soyutlanmasına neden olacağı kaçınılmazdır.

 

Projenin en alt kotunda yer alan etaptaki mevcut taş ocağı yarması, püskürtme beton ile yapay şelaleye dönüştürülmüştür. Mevcut dokuya zarar vermeden yapılan bu yapay şelalenin önünde yer alan ve taş ocağının faaliyetinin sona ermesinden sonra dikilen yetişmiş ağaçlar, şelale önündeki mekânların inşası için neredeyse tamamen yok edilmiştir.

 

Projede yer alan ve Pamukkale Belediyesi tarafından projede kullanılmak üzere 2 adet su sondajının açıldığını ve bu kuyuların DSİ tarafından izinli olduğu yetkililer tarafından beyan edilmiştir. Şelalede kullanılacak olan büyük miktardaki suyun devir mekanizması ile sürekli kullanılması planlanmıştır.

 

Kentimizin geleceği için önemli, farklı ve büyük bir yatırımın kentimize ve insanımıza yapacağı olumlu ve olumsuz etkilerini, ekonomik sonuçlarını proje tamamlanmadan önce kamuoyu ile paylaşmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve tartışmak gerekmektedir. Çevresel etkileri bu denli yoğun ve kente mal olacak büyüklükte bir proje olan “Pamukkale Seyir Tepesi Rekreasyon Alanı” düzenlemesinin bugüne dek kamuoyu ile paylaşılmamış ve tartışılmamış olması ne yazık ki büyük bir talihsizliktir.

 

Açıkça ifade etmek gerekirse, daha önce Denizli kamuoyu ile paylaşılmamış, tarafımıza bilgi verilmemiş ve uygulamanın neredeyse yarısı tamamlandığında bizlere tanıtılan bir projeye, Mimarlar Odası’nın kurumsal olarak herhangi bir desteği söz konusu değildir.

 

Yukarıda verilen bilgiler ışığında proje ile ilgili yaptığımız değerlendirmeleri kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

 

Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık