DSO Başkanı Keçeci: Sanayide durgunluk var

TÜİK tarafından Ekim ayına ait sanayi üretim endeksinin açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, hem Denizli hem de Türkiye sanayisi için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

DSO Başkanı Keçeci: Sanayide durgunluk var
  • 18 Aralık 2018, Salı 14:06

Yıllık bazda, geçen senenin Ekim ayına göre %5,7’lik bir azalış kaydeden sanayi üretim endeksi, aylık bazda, geçen aya göre 1.9 düşüş kaydetti. Aylık daralmalara yoğunlaşılması gerektiğini belirten DSO Başkanı Keçeci, “Ekim ayı farklı bir ay oldu çünkü bir önceki aydan gelen bankacılık ile ilgili sıkıntılar ve özellikle iç piyasadaki finansman krizi sanayide önemli bir durgunluğa sebebiyet verdi. Ekim ayının sonuna doğru gerçekleşen iyileşmeyle Kasım ayında bir miktar düzelme göreceğiz ama Tekstil merkezli bir kent olan Denizli’de özellikle ihracata dayalı üretim yaptığımız için Christmas döneminden kaynaklı olarak Aralık ayının ikinci yarısında işletmeler kendini rölantiye alacaktır. Dolayısıyla Kasım ayında bir iyileşme göreceğiz ama Aralık ayında ise tekrar bir durgunluk görmemiz muhtemel. Genel olarak yıllar bazındaki istatistiklerimiz de bu şekildedir.

 

SANAYİDEKİ KAPASİTE KULLANIMI ARTARSA İSTİHDAM ARTAR

Sanayi sektöründe bir daralma yaşandığını dile getiren Keçeci, “Sanayide kapasite kullanımının göstergesi olan doğalgaz ve elektrik kullanımına baktığımızda imalat sektöründe bir daralma olduğunu görüyoruz. Açıklanan işsizlik rakamlarına baktığımızda da maalesef üzüldüğümüz tablolar karşımıza çıkıyor. Çünkü sanayide bir daralma söz konusu iken istihdamda bir artış beklemek yanlış olur. Bunlar doğru orantılıdır sanayideki kapasite artışı, sanayi üretimi artışı söz konusu olduğunda istihdam da doğal olarak artar. Bunlar paralel ilerleyen verilerdir” dedi.

 

İŞSİZLİK ORANI

İşsizlik oranına da değinen Keçeci, “İşsizlik oranı Eylül döneminde de yükselişini sürdürerek, geçen yılın aynı dönemine göre 0.8 puan artışla .4’e çıktı. İşsizlik Mart 2017’de ,7 olarak gerçekleşmişti. O dönemden bu yana işsizliğin en yüksek seviyede gerçekleşmiş olduğunu gözlemliyoruz.   İşsizlik rakamlarındaki bu yükselişin en azından yıl sonuna kadar ve hatta Ocak – Şubat aylarına kadar da devam edeceğini düşünüyorum çünkü bir anda bu işlerin açılması ve istihdamda bir toparlanmanın yaşanması söz konusu olmayacaktır. İşsizliğin sanayiyle paralel bir ilişkisi var. Ancak sanayideki üretimi arttırdığımızda işsizliğin ters yönde azalacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık