Denizli’de kekik hasadı başladı

Yetiştirdiği kaliteli kekikle Türkye’nin ihtiyacınn yüzde 80’ini tek başına karşılayan Denizli’de bu yıl da yüzler gülüyor. Hasadına başlanan kekikten bu yıl 14 bin ton rekolte bekleniyor. Kekik üreticisini de mutlu ediyor; kilogram fiyatı 7-8 lirayı buluyor.

Denizli’de kekik hasadı başladı
  • 05 Temmuz 2019, Cuma 16:48

İlk hasat için Pamukkale’nin yüksek mahallesi Gözler’de şenlik düzenlendi. Şenlik, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı’nın katkılarıyla, Pamukkale’nin Gözler Mahallesi’nde bulunan Çiftçi Mehmet Aksoy’un arazisinde gerçekleşti.

Kekik Hasat Şenliği’ne Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki’nin yanı sıra Denizli Valisi Hasan Karahan, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Yılmaz Erkaya ve vatandaşlar katıldı. Şenlikte Belediye Başkanı Avni Örki, çiftçilerle birlikte ilk kekik hasadını gerçekleştirdi. Kekik hasadının ardından Çiftçi Aksoy’un Lavanta Bahçesi’ni inceleyen Başkan Örki, gördüğü eşsiz manzara karşısında Çiftçi Mehmet Aksoy’u tebrik etti.

2000’li yıllardan sonra ilimizde İzmir Kekiği türünün tarla yetiştiriciliğine geçilmesiyle önemli değişimler yaşandığını dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, 2018 yılı Türkiye Geneli kekik üretiminin 15 bin 895 ton olduğunu, bunun da 14 bin 9 tonunun İlimizde yetiştirildiğini belirtti. 2019 yılında 135 bin dekar alandan 14 bin ton kekik rekoltesi beklendiğini,  kg fiyatının ise 7-8 TL olduğunu, ilimiz çiftçilerine de 90 milyon TL civarında katkısı olacağını ifade etti.

 

“PAMUKKALE’DE HER NE YAPILIRSA DÜNYA’DA BİR NUMARA OLACAK ŞEKİLDE YAPILIR’’

Kekik diyarı Gözler’de olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Avni Örki, “Şu an burada olmak bile ayrı keyifli. Bir tarafta kekik, bir tarafta lavanta kokusunu hissediyoruz. Gözlerimizde bu güzel şölene eşlik ederek, renk cümbüşünün keyfine varıyoruz. Hakikaten doğal bir güzellik. Ama bu doğal güzellikte de insanın katkısını, çiftçimizin emeğinin olduğunu bilmek de bizi ayrıca mutlu ediyor” diye konuştu. Üreten emekçi çiftçilerin her zaman yanlarında olduklarını söyleyen Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Pamukkale İlçemiz verimli topraklara sahip. Pamukkale İlçemiz her ne yaparsa Dünya’da bir numara olacak şekilde yapar. Pamukkale adı turizmden sonra tarımda da ön plana çıktı. Bu merkezin ortaya çıkmasında gayret gösteren Başta Mehmet amcamız olmak üzere bütün çiftçi arkadaşlarımıza, bütün emek veren kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum, emeklerine sağlık. Çok güzel bir işi başarmışsınız. Türkiye’de ve Dünya’da örnek olacak bir sektöre imza atmışsınız. Onun için sizlerin bu emeklerine de bizim karşılık verebilmemiz, bu emeklerinizin maddi değerinin daha fazla olması için belediye olarak da katkı vermemiz gerektiğinin farkındayım. Ne zaman bizlerin desteğine ihtiyaç duyarsanız biz sizin yanınızdayız. Pamukkale Belediyesi olarak siz çiftçilerimizin arazilerine kolaylıkla, güvenle gidip gelebilmesi, ekonomik olarak zorlamadan hasadınızı kaldırabilmenize olanak sağlamak için arazi yollarında kumlama, genişletme çalışmalarımızı başlatmıştık. Arazi yollarında çalışmalarımıza hummalı bir şekilde devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki nice güzel günleri hep birlikte yaşayalım. Sizlerin bu güzel başarıları da artarak, katlanarak devam etsin” ifadelerini kullandı.

Kekik bitkisinin Pamukkale İlçesine katma değer sağladığını ifade eden Kaymakam Hayrettin Balcıoğlu, kekiğin çiftçilerimiz için önemli bir geçim kaynağı olduğunu,  yıl içerisinde düzensiz yağışların olması, Mart-Nisan aylarının kurak geçmesi nedeniyle kekik rekoltesinde azalma olsa da bereketli bir hasat dönemi olacağını belirterek, bereketli bir hasat sezonu olmasını temenni ettiğini belirtti.

Vali Hasan Karahan ise; dünyanın kekik ihtiyacının u inin ülkemiz tarafından, ülkemiz ihtiyacının ise ? inin İlimiz tarafından karşılandığını, bu sayede yıllık 61 milyon $ gelir elde edildiğini belirterek, devlet olarak her zaman çiftçimizin emeğinin ve alın terinin karşılığını alması için her türlü desteğin verilmeye devam edileceğini ifade etti.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık