Denizli’de 170 bin 312 dekar arazi toplulaştırıldı

Parçalı arazilerin birleştirilerek toplulaştırma işlemi devam ederken, DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın Denizli, Aydın ve Muğla’daki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aydın, Denizli’de 170 bin 312 dekar alanın toplulaştırıldığını bildirdi.

Denizli’de 170 bin 312 dekar arazi toplulaştırıldı
  • 02 Ocak 2020, Perşembe 14:03

Topraktaki verimi artıran, ulaşımı ve sulamayı kolaylaştıran miras yoluyla parçalanmış arazileri birleştiren toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Denizli’de özellikle Baklan ve Tavas ovalarında başlayan çalışmalarla ilgili DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın bilgi verdi. 


2019’DA DENİZLİ’DE 170 BİN 312 DEKAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI
Genel Müdür Aydın, Denizli’de iki bölgede yürütülen çalışmalarla ilgili, “Denizli’de 2019 yılında 2 adet projede toplam 315 bin 766 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 170 bin 312 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları ile tapu tescil işlemleri tamamlanma aşamasındadır. Devam eden çalışmalarla 145 bin 454 dekar alanın 2020 - 21 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir” dedi.

SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK
Aydın, toplulaştırma ile maliyetin düştüğü, verimin ise arttığını söylerken, “Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır” dedi.

VERİM ARTACAK
Aydın, toplulaştırmanın yararlarını şöyle özetledi: 
“Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.”

DSİ Genel Müdürü Aydın, Muğla’da 24 bin 170, Aydın’da ise 75 bin 165 dekar alanın toplulaştırıldığını sözlerine ekledi.
 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık