Çal Gazi Paşa Mektebi onarılıp okul olarak kullanılsın

Cumhuriyetle yaşıt Çal’daki Gazi Paşa Mektebi 24 Mart’ta yanmıştı. Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Denizli Büyükşehir yetkilileri ile yaptığı incelemeyi değerlendirerek, “Yapı hala sağlam, onarılıp okul olarak kullanılmalıdır” dedi.

Çal Gazi Paşa Mektebi onarılıp okul olarak kullanılsın
  • 10 Nisan 2019, Çarşamba 15:06

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu okulla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi KUDEB ile birlikte yürütülen inceleme çalışmasının değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, taşıyıcı duvarların sağlamlığına dikkat çekilirken herhangi bir çatlağın bulunmadığı kaydedilirken, “İnceleme sırasında binanın ön giriş kapısının sağında ve solunda yer alan kısımların yangından aynı oranda etkilenmediği, ana girişin sol tarafında kalan bölümlerin göreceli olarak yangından daha fazla etkilendiği tespit edilmiştir” denildi.

DUVARLARDA ÇATLAK YOK
Açıklamada devamla şu bilgiler yer aldı:
“Bu incelemeler sırasında ne çimento bazlı harçlarda, ne de taş duvarlarda yangın sebebiyle oluşan çatlaklara ve ayrışmalara rastlanmıştır. Yapı taşlarında da şekilsel bozulma olmadığı tespit edilmiş, sadece birkaç duvarda binanın uzun süredir kullanılmamasından ve bakımsız kalmasından kaynaklanan bazı çatlakların oluştuğu, oluşan çatlakların biçimi, yeri ve boyutu yapıyı etkileyecek nitelikte olup doğrudan yangın ile ilişkili olmadığı tespit edilmiştir.

ÇATININ HEMEN YANMASI YAPI İÇİN ŞANS
Çal Gazi İlköğretim Okulu yangınında, yangın başladıktan hemen sonra hızla yayılması ve ahşap döşeme ile çatının çok kısa bir zaman içinde yanarak yok olması, yapı içerisinde oluşan ısının hapsolmadığını ve bu yüzden de çok yüksek sıcaklık değerlerinin oluşmadığını gösteriyor.

ONARILMALI VE İLKOKUL OLMALIDIR
Bütün bu değerlendirmeler, Çal Gazi İlköğretim Okulu’nda bulunan taşıyıcı duvarların bakım ve onarımları yapıldıktan sonra kullanılabileceğinin bir göstergesidir. Çal Gazi İlköğretim Okulu işlev değişikliği yapılmadan, mimari değeri, bellek değeri ve çevreye olan katkıları dikkate alınarak hızla onarılmalı ve İlköğretim Okulu olarak kullanılmaya devam edilmelidir.


TOPLUMUN BAĞI VAR, BİZ GÖREVE HAZIRIZ
Bu bina incelendiğinde, binanın işlev değişikliğini gerektirecek olan çevresel faktörler ve sosyokültürel değişimler ile özgün işlevini kaybetmiş olması söz konusu değildir. Çal Gazi İlköğretim Okulu’nun tekrar eğitime kazandırılması, toplumun geçmişiyle etkileşim kurmasını sağlayacak ve tarihi değerinin yeniden hayat bulmasına olanak tanıyacaktır. Konu ile ilgili üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu bildiririz.”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık