MAKSİAD Başkanı Sarı’dan iki yılda söylem değişimi

Seçimler ve referandumlar öncesi iktidara yakın açıklamalarıyla gündeme gelen Makine Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Sarı, iki yıl geçmeden söylemini değiştirdi. 16 Nisan Anayasa Değişikliği referandumu sonrası “Emin adımlarla yürüyoruz” diyen başkan, iki yıl geçmeden hükümete seslendi: “Nefes almak istiyoruz”

MAKSİAD Başkanı Sarı’dan iki yılda söylem değişimi
  • 17 Haziran 2019, Pazartesi 14:02

Denizlili sanayiciler ekonomik kaygılarını yüksek sesle dile getirmeye başladı. Öyle ki; seçimler ve kritik önemdeki referandumlar öncesinde ve sonrasında iktidarı destekleyen mesajlar veren Makine Sanayicileri Derneği’nin (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı da sitem edenler kervanına katıldı.

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği referandumundan sonra başkanlık sistemini destekleyen ve “Emin adımlarla yürüyoruz” açıklaması yapan sarı, bugün yaptığı açıklamada, ekonomik olarak zor durumda olduklarını nefes almak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin geleceğini aydınlatacak en önemli sektörlerden birinin, makinecilik sektörü olduğunu söyleyen, bu sayede makine ithalatı nedeniyle kaçan milyarlarca dövizin ülkemizde kalmasıyla birlikte, ülke ekonomisin önemli kazanımlar elde edebileceğini belirten Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı “ Son 1 yıldır duraklama dönemine girdik. Suni teneffüslerle değil, daha güçlü ve kalıcı desteklerle rahat nefes almak istiyoruz” dedi.

FAİZLER VE DÖVİZDEKİ DENGESİZLİK ÇÖKÜŞÜMÜZÜ HAZIRLIYOR…
Şu anda, Türkiye de sanayicilerin büyük bir bölümünün,  yüksek faiz ortamı ve dövizdeki dengesizlikler nedeniyle yatırım yapamaz duruma geldiğini de söyleyen MAKSİAD Başkanı Sarı “ İşletmeler artık döngüyü sağlayamaz hale geldi.  Faizlerin yüksekliği nedeniyle yatırım yapamayan makine sektörü, adeta bir çöküş sürecine girmiştir. En büyük problem bu yüksek faizdir. Yüksek faiz nedeniyle sanayici yatırım yapamaz duruma geldi. Döviz deki dalgalanmalar ve belirsizlik ise, bu işin tuzu biberi oldu. Böyle olunca da, üretim yapacak makinayı alamaz ve biz makineciler de makine üretemez duruma geldik. Bu faiz olayının da bir an önce uygun seviyelere çekilmesi, döviz piyasasının da istikrarlı bir hale getirilmesi gerekmektedir. Yoksa, birçok şirketin konkordato ilan edecek duruma düştüğünü, başta yetkililer olmak üzere, herkesin iyi bilmesi gerekiyor.

KİME SORUYORSUNUZ?
Makine sektörüne yönelik çıkartılan teşviklerin ve yasal düzenlemelerin, Ankara’daki bürokratlar tarafından, işin içindekilere, işi bilenlere değil, kitap üzerinden tespitler yapılarak hayata geçirilmesinin yanlış olduğunu da söyleyenMAKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, tepkisini şu şekilde dile getirdi:
 “ Makine sektörüne yönelik çıkarılan teşviklerin, kimlere sorulup da uygulamaya konulduğunu anlamış değiliz. Bu teşvikler ve desteklerin adı konulurken, makine imalatçısına sorulmadan hayata geçirilmesi önemli sıkıntılara yol açmaktadır. Biz teşvik veriyoruz, demek ve konuşmak yetmiyor. Bu işi bilenlere danışmak ve ona göre hareket etmek gerekir.AyrıcaEkonomiyle ilgili art arda açıklamalar yapılıyor. Ama havan da su dövülüyor.Bu açıklamaların bize hiçbir katkısı ve etkisi yoktur. Bu böyle biline…”

SUNİ DEĞİL, KALICI NEFES ALMAK İSTİYORUZ…
Devletin de önemli teşvikleri devreye soktuğunu; ama bunun kesinlikle yeterli olmadığını,  özellikle istihdam ve ihracat teşvikleri başta olmak üzere, birçok alanda daha köklü ve uzun soluklu desteklerin makine sektörüne sunulmasını gerektiğini de önemle vurgulayan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, son olarak şu görüşlere yer verdi:
“Üzülerek söylüyorum ki, şu anda birçok fabrika üretimde ve istihdamda büyük sıkıntılar yaşıyor. Özellikle son 1 yılda adeta duraklama dönemine girildi. Birçok makineci firma, onlarca yıl tecrübe edinen ustalarını bile çıkarma aşamasına gelmiştir. Acilen, mevcut çalışanların korunmasına yönelik tedbirler alınmalı, üretim ve ihracat destekleri başta olmak üzere, birçok konuda gerekenler yapılmalıdır. Geçici can suyu kredileri bize suni teneffüs etkisi yaratıyor. Halbuki, bize geçici değil, çok uygun ve uzun süreli kalıcı kredi ve istihdam destekleri verilmelidir.”

16 NİSAN REFERANDUMU SONRASI NE DEMİŞTİ?
Sarı, 16 Nisan 2017 referndumundan hemen günler sonra bir fuar değerlendirmesi yaparken şu ifadeleri kullanmıştı:
“Fuarda bir kez daha şahit olduk ki, Türkiye ekonomisi, 16 Nisan Referandumu sonrası kendinden emin ve yeniden cazibe merkezi haline gelmiş. Bölgedeki (Suriye-Irak) siyasal istikrarsızlık, çatışmalar her ne kadar ülke olarak bizi olumsuz etkilese de, güçlü üretim ağı ve başarılı ekonomi politikaları ile Türkiye 2023 hedefine kendinden emin adımlarla yürüyor.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 2 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık