İthal ipliğe vergi geldi, Denizlili tekstilci yerli iplikte indirim istedi

Denizli’nin lokomotif sektörü tekstilde, üreticiye bir darbe de ithal iplikte geldi. Maliyetleri zaten yüksek olan tekstilcinin kullandığı ipliklerin gümrük verisi yüzde 5 ila 8 oranında artırıldı. Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci, “Bu enflasyonu da yükseltir, yerli iplikte indirim yapılsın” dedi.

İthal ipliğe vergi geldi, Denizlili tekstilci yerli iplikte indirim istedi
  • 17 Ocak 2019, Perşembe 16:19

16 Ocak 2019 tarihindeki Resmi Gazetede yayınlanan 651 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile AB ve EFTA ülkeleri, Malezya, Singapur ve Güney Kore haricindeki ülkelerden ithalatı yapılan pamuk ipliği ve sentetik ipliklere yüzde 5 ile 8 oranlarında gümrük vergisi konması üzerine Denizlili tekstil üreticileri ayağa kalktı. Üreticiler tekstilin ana hammaddesi olan iplikte yapılan bu tasarrufun, piyasaya olumsuz yansıyacağını düşünüyor.

İPLİKTE EK VERGİ ENFLASYONDA ARTIŞA NEDEN OLACAK
Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkemiz pamuk ipliği ithalatının yaklaşık ?’nini gümrük vergisi konan ülkelerden gerçekleştirmektedir. Dahilde işleme kapsamında yapılan ithalatlarda vergi ödenmemesi sebebi ile bu artış ihracatçı firmalarımızı fazla etkilemeyecektir; ancak yurt içine üretim yapan firmalarımıza maliyet artışı olarak yansıyacaktır. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ile ağır şartlarda rekabet eden tekstil firmaları ister istemez maliyetlerdeki bu artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaktır. Son zamanlarda enflasyon ile mücadele kapsamında büyük fedakarlık yapan firmaların yapacakları fiyat artışları bu fedakarlıklarını sekteye uğratacaktır. Enflasyon paketinde tekstilin ağırlığı %7,206 olup bu fiyat artışları enflasyon rakamlarına yansıyacak ve yerli tüketici mağdur olacaktır.” şeklinde konuştu.

TEKSTİL ÜRETİCİLERİ YERLİ İPLİKTE İNDİRİM BEKLİYOR
Bu kararların genellikle yerli üreticiyi korumak için alındığını dile getiren Keçeci, “Yerli üreticimizin korunup kollanması gerektiğine katılmakla birlikte imalat sektöründe bu dengelerin çok iyi kurulması gerektiğine de inanıyorum. Yerli iplik üreticilerimizin neden yurtdışı muadilleriyle rekabet edemediğini ve böyle bir ek önleme ihtiyaç duyulduğunu merak ediyorum. Bu önlem üretim yapan tesislerin maliyetlerindeki rekabet uyumsuzluğundan mı kaynaklanmaktadır; yoksa amaç Türkiye’deki üretilen ipliği daha fazla satmak mıdır? Bir yeri düzeltirken başka yerlerin bozulmaması gerekir. Enflasyonla mücadele için canımızı dişimize taktığımız bu noktada, bu tasarrufun enflasyona olan etkisini azaltmak için Denizlili tekstil üreticileri yerli iplik üreticilerimizden aynı oranda indirim beklentisi içerisine girmişlerdir. Aksi takdirde bu tasarruf sonrası kaybeden ülke ekonomimiz olacaktır.” diyerek Denizlili tekstilcilerin iplik fiyatlarında indirim talebini iletti.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 1 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık