Artık çatıyı fırtınada tamir etmek zorundayız

Umarım açıklanan krediler ekonomiye değer katacak firmalarla buluşur. Artık, bu aşamada çatıyı fırtınada tamir etmekten başka bir çaremiz kalmamıştır.

Artık çatıyı fırtınada tamir etmek zorundayız
  • 12 Ocak 2019, Cumartesi 14:33

Esnaf ve sanatkârlara Halkbank tarafından 2019 yılında kullandırılacak kredilerde faiz oranı yüzde 50 indirimli olacak. Karar Resmi Gazete'de yayınladı. KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlanan hariç olmak üzere; KOSGEB tarafından projeleri onaylanan genç girişimci esnaf ve sanatkârlara da 100,000 TL'ye kadar sıfır faizli kredi verilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, KOBİ'ler için hazırlanan yeni kredi paketi açıklamasına göre;  Büyüklüğü 20 milyar TL’yi bulan KOBİ Değer Paketi, yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere finansman imkanı sağlanacak.
İmalat ve ihracat sektöründeki şirketlere azami 1 milyon TL destek verilecek. Hizmet sektöründeki şirketlere azami 500 bin TL destek sağlanacak. Toplam 40 bin işletmeye kredi verilecek. 6 ay ödemesiz kredi için yüzde 1.54 faiz oranı uygulanacak.  

Geçen yıllarda da KOSGEB destekli sıfır ve düşük faizli krediler kullandırılmış fakat krediler tam anlamıyla üretime ve ihracata yönelik firmalar bazında değerlendirilememiştir.

Duyumlarımıza ve gözlemlerimize göre; Sıfır faizli KOSGEB kredisini  kullanan bazı firmalar  bağlı bulundukları oda ve vergi dairelerinden nace kodlarını (faaliyet alanlarını) değiştirerek haksız yere sıfır faizli  krediden faydalanmış olabilirler.  

Hatta bazı kurumsal olmayan firmaların ise, işine, işletmesine  yatırım yapmak yerine ilgili destek kredilerini ev, yat, otomobil, yurtdışı seyahatleri  gibi şahsi harcamalarında kullandıklarını biliyoruz.

2019 yılı içersinde kullandırılacak KOSGEB  ve KOBİ değer paketlerinin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan hedef kitleye ulaşması ekonomimizin gidişatı için  çok önemlidir.

2018 yılının birinci yarısında gizli, ikinci yarısında apaçık yaşamış olduğumuz ağır ekonomik kriz nedeni ile konkordato ilan eden çoğu firma, tedarikçisi olan birçok küçük esnafın gerçek anlamda batmasına sebep olmuştur. Eğer program hedefine ulaşırsa, bu gibi firmalara belki de kurtuluş yolu açılabilecektir.

Umarım açıklanan krediler ekonomiye değer katacak firmalarla buluşur. Artık, bu aşamada çatıyı fırtınada tamir etmekten başka bir çaremiz kalmamıştır.
SMMM ÖZGÜL ÜNSAL

 

Beğendim 3 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık